titolitarizam

mog´o si na klupi u parku spavat

25.05.2017.

25.05.1995 - 25.05.2017.

.23.05.2017.

Pun Mjesec

Vozio sam prema zapadu i bila je noc. Cijelo vrijeme s moje lijeve strane pratio me pun mjesec. Osvjetljavao mi je put, bas u pravom smilu te rijeci, a i cijelo nebo je bilo osvjetljeno njegovom svjetloscu, tako da nije bilo mraka, vec se cinilo da je umjesto neba razliven mocan i dubok tamnoplavi okean.

Razmisljao sam o tome kako svakim novim predjenim metrom maloprijasnji zapad cinim istokom, jer ono sto nam je do maloprije bilo zapad, cim ga ostavimo za sobom postaje istok. Moglo bi se reci, sto se covjek vise priblizava zapadu sve mu veci istok ostaje za ledjima.

Jos dok sam bio dijete i kad su nas ucili koje nam je lijeva a koje desna ruka, vec tada  sam naucio da odredim strane svijeta. Bilo je bitno da vidim gdje sunce izlazi, onda bih stao tako da ispruzim lijevu ruku prema suncu, i ta lijeva ruka je pokazivala istok, istovremeno ispruzena desna ruka je odredjivala pravac zapada. Ispred mene, moje lice je gledalo na jug, a iza ledja se nalazio sjever. Priznajem da se ovom jednostavnom metodom koristim i danas, tako da bez obzira gdje da se nadjem nepogrijesivo mogu da odredim strane svijeta.
Vremenom sam u svome rodnom gradu vec navikao gdje sunce izlazi a gdje zalazi, tako da ne treba da sirim ruke da bih odredio strane svijeta. Jedino sto mogu reci i na sto mogu skrenuti paznju jeste, da sunce ne izlazi i ne zalazi uvijek na istom mjestu. Zimi je putanja sunca dosta kraca, i dosta prije zadje, dok se ljeti ta putanja produzi i sunce zadje dosta desnje nego obicno.
Mogli bismo reci da je zimi zapad blize jugu a ljeti se zapad priblizi sjeveru. Zimski je zapad ljevlji a ljetnji onako bas desnicarski nastrojen.
 
Vozio sam cijelu noc i vec je pocelo da svice. Sunce se radjalo s moje desne strane. Nisam se uplasio toga sto se sunce budi na desnoj strani, jer sam unaprijed znao da ne moze sunce da pogrijesi vec jedino ja. Sunce je izlazilo na istoku a ja sam samo trebao da stanem i okrenem se suprotno od mog smijera putovanja, tako da mi lijeva ruka pokazuje sunce i onda bi opet sve doslo u normalu.
Instiktivno sam pogledao u suprotnu stranu i s lijeve strane sam ugledao mjesec, sada vec kao da je od neke svijetle izmaglice nacinjen.
S desne strane puno, krupno i rumeno sunce, a s lijeve strane pun mjesec ispunjen maglicastim snovima.

Na horizontu se javljalo njezno svjetloplavo nebo prosarano rozkastim oblacima.
Na tren mi se nije svidjela kombinacija svijetloplave i rozkaste.

Ali ko sam ja da mi se nesto od prirode svidi ili ne. Ja sam onaj koji je svake sekunde u stanju da pogrijesi a priroda ne grijesi nikada. Ako se priroda odlucila da mi predstavi tu kombinaciju boja, onda je ona u pravu a ne ja, jer sve su boje njene a moja nijedna.

Put je bio dug i naporan. Vec sam osjecao i umor.

Pogledao sam desno i ugledao najvece sunce u bljestavilu boje vatre.
Oblaci okolo su bili u neponovljivo purpurno crvenoj, a sve na podlozi ciste tirkizno plave.

Zastao mi je dan ukazanim prizorom.
O Boze,
Velik si,
Najveci..