titolitarizam

mog´o si na klupi u parku spavat

12.10.2017.

Siromaštvo.

Molio bih sve one koji procitaju ovaj post da ostave komentar u vidu jednog od ponudjenih odgovora. Bice postavljeno pitanje i trazi se vase misljenje, jednostavno u komentaru napisite broj od ponudjenih odgovora na osnovu vlastitog misljenja. Nije potrebno nista vise da napisete osim broja kojeg izaberete.
Ovo nije test vase inteligencije niti vaseg znanja, zato odgovore ne treba da trazite na netu, vec jednostavno iz vlastite glave i na osnovu vlastitog misljenja ponudite jedan od odgovora. Sta god da odgovorite ne mozete pogrijesiti.
 
Siromastvo je jedno od velikih problema covjecanstva. Sigurno ne postoji niko ko nije vidio siromasne ljude i njihov tezak zivot. Bez obzira gdje zivite u vasem okruzenju se nalaze i siromasni ljudi, ne morate da putujete u Afriku ili u nerazvijene zemlje da bi ste vidjeli ljude koji zive ispod prosjeka elementarnih standarda.
Nase pitanje se odnosi na siromastvo cjelokupnog covjecanstva iz 1990. god. i siromastvo cjelokupnog covjecanstva iz 2017. god.
Ponudicemo sljedece odgovore a vi odaberite jedan na osnovu vlastitog misljenja.

1- Danas je siromastvo manje za 50%

2- Danas je siromastvo manje za 25%

3- Danas je siromastvo isto kao i 1990. god.

4- Danas je siromastvo povecano za 25%

5- Danas je siromastvo povecano za 50%


Oglasicu se na kraju dana i nakon vasih prispjelih odgovora.

12.10.2017.

IQ-Test

Testovi inteligenzije su obicno dugi a rezultati vrlo cesto diskutabilni. Ipak, sigurno ste se zapitali i zeljeli da provjerite vlastitu inteligenciju i otkrijete koliko od toga imate u glavi.

Pred vama je najkraci IQ-test na svijetu, kojeg je 2005. god. objavio  „Journal of Economic Perspectives“ i u samo tri pitanja na brz i jednostavan nacin mozete da saznate vlastite sposobnosti inteligencije.

Zelimo vam puno zabave i tacne odgovore.                                      PITANJE 1
Jedan reket i jedna loptica kostaju skupa 1,10 Euro. Reket je jedan Euro skuplji od loptice. Koliko kosta loptica?

                                       PITANJE 2
Pet masina trebaju pet minuta, da podignu pet dijelova. Koliko vremena trebaju 100 masina da podignu 100 dijelova?

                                        PITANJE 3
Na jednom jezeru plivaju listovi lokvanja koji svaku dan uduplaju svoju povrsinu. Ako je bilo potrebno 48 dana da cjelokupna povrsina jezera bude prekrivena lokvanjima, koliko je dana bilo potrebno da polovina jezera bude prekrivena lokvanjima?