titolitarizam

mog´o si na klupi u parku spavat

07.03.2018.

Ovčar i Kablar.

Nedavno pogledah video naslova "Igmanski Mars 2018".
Bijedan maskenbal gdje su ljudi zakiceni crvenim petokrakama i uniformama bivse JNA. Masu trobojkama i pjevaju.

"Sa Ovčara i Kablara
čobanica progovara,
druže Tito bela lica
kad ćeš doći do Užica..."

Mene interesuje sta je ovoj nasoj omladini danas Ovčar a sta Kablar?
Pokusam idealizovati, sklopim oci i zamislim neimenovanu čobanicu rumenih obraza, dugih crnih pletenica i cistih priglavaka najljepseg dezena. Zamislim Ovčar i Kablar u proljece, mirisne livade i procvale krosnje. Pokusavam u masti dozvati monolog čobanice koja poziva Tita da s jedinicama posjeti Uzice..
I...
Nista.
Nema emocija. I pored ozbiljne posvecenosti ne osjecam nista. Nema avangarde, nema mrznje a pogotovo nema ljubavi. Jedno veliko nista. Da bih nesto dozivo, da bi nesto u meni probudilo bilo kakvu emociju, moram u tome necemu prepoznati sebe na bilo koji nacin, ili to nesto mora biti u nekoj neposrednoj relaciji u odnosu na mene, da ga prepoznam, dozivim.

Sta treba mladim ljudima, sta je njihov interes?
Treba im kvalitetno obrazovanje, posao, sport, kulturno uzdizanje, ljubav, sigurnost, odjeca i obuca, koncerti, hrana, sloboda.. i jos mnogo mnogo toga.
Da bi olaksali nasem mozgu da lakse razmislja posluzicemo se jednim pokusom, nesto kao trening mozga, tako sto cemo realno stanje i potrebe komparirati s necim imaginarnim, nametnutim i isforsiranim.

Treba nam kvalitetno obrazovanje-Sa Ovčara i Kablara
Treba nam posao-čobanica progovara
Trebaju nam koncerti i zabava-druže Tito bela lica
Treba nam hrana, ljubav, pare, more, auto-kad ces doci do Uzica

Dakle, razmislite sta vam je potrebno, sta zaista zelite i onda odmah zatim u svoje misli ubacite rijeci "Sa Ovčara i Kablara" s muzikom, tako da te rijeci otpjevate u svojim mislima.
Zaljubljeni ste, zelite da ste s nekim skupa, da osnujete porodicu, sa Ovčara i Kablara. Treba vam posao, trudite se i pokusavate na vise mjesta, razmisljate sta sljedece da ucinite, sa Ovčara i Kablara. Imate nesto novca ali ne jos dovoljno da kupite laptop koji vec dugo zelite, sa Ovčara i Kablara...

Pokusajte, ne kosta ovaj mali trening mozga. Mozda shvatite da nemate ama bas nista od Ovčara i Kablara, i da nema nikakve veze s vama to sta neimenovana čobanica progovara.

Zasto svi mi znamo pomenutu pjesmu i zasto je mnogi i danas strastveno pjevaju kao da im je bas ta pjesma posljednja i jedina nada? Kao da iz te pjesme i njene melodije crpe snagu i dokaz da postoje, da su zivi.

To vam je nesto kao da vam pregori graficka karta pa vam ubace novu. Crkla cijalice na nocnom ormaricu pa je zamjenili crvenom, i taj ormaric vise ne moze nikako drugacije da svijetli osim crveno. Ne poznaje drugaciju boju svjetla i ne poznaje pravo na izbor vlastitog svjetla, uopce ne poznaje da postoji svjetlo sunca.

Da je to tako, dokazat cu vam sljedecim primjerom.

Sa Ćićarija i Kredarica
progovara čobanica
Druže Tito plava oka
kad ces doci Škofja Loka

Pokusajte ove stihove da otpjevate u istoj melodiji kao one sa Ovčara.. i vidjecete da ide, posebno mi je jako ono "plava oka-Škofja Loka" sigurno jace od "bela lica-Uzica"
Mozda vam se ucine smijesni ovi moji stihovi, a ja vas uvjeravam da se radi o istoj matrici, samo sto sam ja radnju iz Srbije premjestio u Sloveniju, srpske toponime zamjenio slovenackim. U cemu je problem?
Problem je u tome sto je mnogima pregorila sijalica i "Sa Ovčara i Kablara" je ona crvena sijalica koju su vam uvrnuli jos u osnovnoj skoli, koju su vam uvrtali na svakoj mogucoj priredbi, stafeti, raznim KUD-ovima, horovima, filmovima. Stihovi moje pjesme koju sam smislio za minut su vam smjesni jer niste u stanju kriticki i neovisno da rasudjujete, niste u stanju da shvatite da vam Ovčar i Kablar ne znace nista vise nego Ćićarija i Kredarica.

Onda lezi.
Udahni duboko i sklopi oci.
Ponavljaj u sebi.
Ovčar, Ovčar, Ovčar...
Kablar, Kablar, Kablar...
Sta ti znace Ovčar a sta Kablar?
Moze li ti Ovčar i Kablar rijesiti bilo sta?
Poslije mozes otvoriti oci i upaliti svjetlo, sijalica moze biti u boji koju pozelis.