titolitarizam

mog´o si na klupi u parku spavat

02.05.2018.

Nacionalsocijalizam

O nacionalsocijalizmu bi se moglo pisati danima i pri tome ga svrstavati u razlicite kategorije i podkategorije koje bi se zasebno obradjivale. Nasa zelja je da u najkracim crtama povucemo paralelu izmedju nacionalsocijalizma i komunizma, odnosno da povucemo paralelu izmedju njemackog nacizma i jugoslovenskog komunizma, kojeg cesto mnogi nazivaju i socijalizmom.
Radi se dakle o dva takozvana socijalizma koji imaju svoje uspone i svoje padove.

Dolaskom njemackih nacista na vlast, drzavu zaticu u katastrofalnom stanju: Ekonomski i socijalni standardi stanovnista su na niskom nivou, 7 miliona ljudi je bez posla, u to vrijeme se desila i velika svjetska ekonomska kriza, medjunarodni ugled je potpuno srozan pogotovo poslije gubitka Prvog svjetskog rata i ponizavajucih okolnosti koje su nametnute Versajskim sporazumom.

U roku od samo desetak godina, nacionalsocijalisti uspjevaju iz korijena da preporode Njemacku.
Gotovo potpuno su iskorijenili nezaposlenost, otvorili su velika gradilista i industrijske komplekse. Reformirali bankarski i finansijski sistem. Istrijebili korupciju i nelojalnu konkurenciju.
Gotovo preko noci naglo je porastao njemacki uticaj i ugled u svijetu, a stanovnistvo je bilo ujedinjeno kao nikada do tada.  U to vrijeme Njemacka drzava je omogucavala i razni niz pomoci i povlastica za svoje stanovnistvo, a jedna od takvih je i vrlo povoljni krediti za mlade bracne parove, kojima bi se dio kredita oprastao svakim dobijenim djetetom, a oni parovi koji bi imali troje djece cjelokupni kredit bi bio oprosten. Takvim bracnim parovima je bilo omuguceno i zagarantovano radno mjesto za muza, a zena je primala naknadu da bude domacica i vodi brigu o uzdizanju djece.
To vrijeme njemackog preporoda nazvano je "Novi poredak" a podatak da su nacisti na izborima 1928. god. dobili isuvise skromnih 2.6% glasova, u odnosu na vrtoglavih 98,8% koje su dobili na izborima 1936. god. mozda najbolje govori o tome sta je stanovnistvo mislilo o tom "Novom poretku"

Poslije dolazi rat, katastrofa u kojoj se desio holokaust, tragedija i zlocin u kojem su stradali milioni neduznih, a i sama Njemacka je pretrpjela milionske zrtve i gotovo potpuno razrusenu drzavu.
Trebalo se dici iz pepela. Njemacka je to uradila na taj nacin sto je transparetno i nedvosmisleno osudila nacizam i ideologiju nacizma, odnosno nacionalsocijalizma.
Mediji, obrazovne i kulturne institucije, politicke i drustvene organizacije, svi od reda su se odrekli nacizma. Saznalo se da se radilo o totalitarnom rezimu, koji se zasnivao na idejama rasistickim, nacionalistickim i antisemitskih doktrina. Zakonom je zabranjeno velicanje, propagiranje i isticanje nacistickih simbola.

Bilo koji neutralni i upuceni posmatrac lahko moze zakljuciti, ne racunajuci druge drzave, vec samu Njemacku, da je nacizam Njemackoj donio puno vise zla nego koristi.

Kada posmatramo bivsu Jugoslaviju, i ako poznajemo bar osnovne smjernice, bez teskoca mozemo zakljuciti da ta i takva Jugoslavija nikada nije postigla napredat i opcenito socijalni standard kakav je postigla nacisticka Njemacka, mada se Jugoslavija gradila poslije nacisticke Njemacke i u modernijem i naprednijem vremenu, samim tim je u prednosti i s predispozicijom za boljim rezultatima. Nikada Jugoslavija nije imala ugled i vaznost kakav je imala nacisticka Njemacka, nikada Jugoslavija nije pobjedila korupciju i nezaposlenost kako je to uspjela nacisticka Njemacka. Za razliku od nacisticke Njemacke, Jugoslavija je uvijek bila u dugovima i nikada nije mogla ostvariti suficit koji bi podjelila gradjanima.
Jugoslavija je bila totalitarno, nedemokratsko drustvo, nesto poput vojne i policijske drzave koje se represijama odrzavalo na dozivotnoj vlasti.
Na kraju Jugoslavije desio se rat koji je najbrutalnije pogodio Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovnistvo, desila se agresija, zlocini  i genocid, koji je opet najbrutalnije pogodio bosnjacki narod Bosne i Hercegovine. Sama ta cinjenica brutalnog rata i genocida je dovoljan razlog da se samosvjestan pojedinac odrekne te i takve Jugoslavije u kojoj se to moglo desiti, bez obzira koliko i kako je bilo dobro ili lose u toj Jugoslaviji. 

Na isti nacin kako su se Nijemci odrekli Hitlera i nacionalsocijalizma tako bi se i Bosna i Hercegovina morala i trebala odreci Tita i komunizma.

To su te neke osnovne politicke maksime koje se moraju razumjeti ako neko dustvo zeli napredak i ako zeli da ide putem demokratskih procesa i prosperiteta.

Nikada u njemackom drustvu necete cuti besmislice tipa; " Sta je Hitler napravio vi ne mozete ni okreciti" Nikada necete cuti besmislice tipa da se Nijemci i danas vozaju Hitlerovim putevima. Nikada necete cuti gluposti tipa da stariji Nijemci kazu da im je Hitler bio omogucio besplatno zdravstvo, skolstvo, radna mjesta...
Necete cuti iz jednostavnog razloga, sto je njemacko drustvo dovoljno edukovano da znaju sta im se desilo u Drugom svjetskom ratu, dovoljno znaju koliku stetu im je nanio totalitarni nacionalsocijalizam.

Bosna i Hercegovina i vecina njenog stanovnista kao da jos nisu svjesni sta im se desilo u posljednjem ratu, kao da nisu svjesni genocida koji su dozivjeli, kao da ponovo zazivaju "stara dobra vremena" koja se zavrsavaju ratom i genocidom.