Genetika Bosnjaka

4 komentara

  1. Slavenski mit koji se protežira kad se govori o porijeklu Bošnjaka bio je i ostao pokretačka sila u pokušaju da se zatre Bošnjačko ime, da se posrbe i pohrvate Bošnjaci i da se prikažu kao pridošlice u svoju matičnu zemlju Bosnu i Hercegovinu te u Sandžak. Revolucionarna otkrića evropskih genetičara svrstavaju Bošnjake u red najstarijih i najautohtonijih stanovnika Evrope. Do tog otkrića došlo se otkrivanjem autohtone europske Haplogrupe I koja je do skora smatrana da se nalazi i da joj je izvorište u Skandinaviji. Međutim detaljnim ispitivanjem naroda Balkana došlo se do revolucionarnog otkrića da se u Bosni i Hercegovini i dijelu Dalmacije koji gravitira BiH nalazi najveća koncentracija Haplogrupe I u rasponu od 55% do 70% čime su stanovnici bosne dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana. Usporede radi do sada su se kao najautohtoniji Evropljani uzimali Skandinavci sa učešćem Haplogrupe I u stanovništvu oko 40% dok je učešće Haplogrupe I u Bosni i Hercegovini i među Bošnjacima i do 70% što je naučnu Evropu i historičare ostavilo bez riječi. Trougao Sarajevo-Maglaj-Tuzla nastanjeno je narodom koji tu živi zadnjih 11000 godina čime je definitivno otklonjena svaka sumnja u autohtonost i vezanost Bošnjaka za svoju jedinu pradomovini Bosnu i Hercegovinu.

    Originalna naučna studija na engleskom jeziku gdje sve podatke možete provjeriti: http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full

  2. vrlo zanimljive studije. genetiku slabo poznajem, ne znam koji su preduslovi za precizno istraživanje, niti znam ko je autoritet u ovom domenu. vjerujem da ćemo više saznati u budućnosti.

    no ono što mene ovdje već od starta iritira je pojam Bošnjaci, insistiranje na tome, izolovanje istog od Hercegovine iliti Hercegovaca – ili neki već “popularan” naziv za taj “narod” (možda Hercegbošnje)… izdvajanje jednog “naroda” koji je ašćare isti, pri tom mislim na Bošnjake… citiram tebe, mada već viđeno u prilogu “Međutim detaljnim ispitivanjem naroda Balkana došlo se do revolucionarnog otkrića da se u Bosni i Hercegovini i dijelu Dalmacije koji gravitira BiH nalazi najveća koncentracija Haplogrupe I u rasponu od 55% do 70% čime su stanovnici bosne dobili primat genetski najčišćih i najautohtonijih Evropljana.”
    Eh, sad bi ti ili neko drugi mogao reći “šta ti znaš!” Istina, ni o istoriji ne znam mnogo, tek skromno…
    Obzirom da analize genetike Balkana se odnose od ledenog doba, dozvolite me da preskočimo tih famoznih 200 godinja dumanja, Otomanasko carstvo, srednji i rani srednji vijek (Bosanske i Humske države), dolazak Slavena, upad Rimaljana, Kelta,… HOP! Cijeli jedan preskok preko Ilirskih plemena.
    Al’ šta ja znam?
    Bolje je da se sad cijepidlačimo ko je veći Evropljanin ili Dobri Bošnjak između Maglaja, Tuzle, Sarajeva… ili Hercegovine i Bosne/Bosne i Hercegovine.

    Usput, pitam se, da li je sve ovo propaganda za dogledni popis stanovništva?
    Da li je onda Hercegovac konstitutivan narod kao i Bošnjak?

  3. “ono što mene ovdje već od starta iritira je pojam Bošnjaci”

    Ne bi trebao da te iritira pojam Bosnjaci, ali kada je vec tako, predlazem onda da ponovo dodjes kada te taj pojam prestane iritirati, pa cu ti onda u potpunosti i sveobuhvatno odgovoriti na tvoja pitanja i nedoumice..

    Ovako mi se cini glupo da ti pricam o Bosnjacima kada te vec na startu sam taj pojam iritira:-))

    p.s. Cemu diskusija o necemu sto te iritira?

Komentariši