Inicijativa vrijedna paznje i svake pohvale.

"Podjelom bijelih cvjetova s 11 latica i zelenim kružićem u sredini, simbolom stradanja Bošnjaka u Srebrenici, u petak je u Srbiji, Sloveniji, BiH i Hrvatskoj počelo obilježavanje 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. srpnja/jula 1995.

 Simbol Srebrenice sastoji se od bijelog cvijeta s 11 latica koje podsjećaju na datum izvršenja genocida 11. srpanj/juli 1995. godine, i sa zelenim kružićem u sredini. Bijela boja simbolizira nevinost, a zelena boja – život i nadu.

 Simbol je izradilo udruženje žena “Gračaničko keranje”. Cvijet-simbol stradanja, nosit će i članovi haškog tužiteljstva zajedno sa glavnim tužiteljem Serge Brammertzom, američke ambasade u Sarajevu, te članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu.

 U Novom Pazaru su dijeljenje cvijeta-simbola Srebrenice organizirali udruženje žena “Merjem” i Islamska zajednica u Srbiji (IZ). Akcija je u Novom Pazaru simbolično počela u pet do 12, što je glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić ocijenio kao težnju da se stravičan zločin nad Bošnjacima nikad ne zaboravi.

 Članice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa su također dijelile cvjetove u četiri grada u BiH – Tuzli, Zenici, Gračanici i Srebrenici, a na Trgu djece Sarajeva tom događaju su prisustvovali i članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić … U Hrvatskoj će cvijet-simbol stradanja u Srebrenici poslije podne biti predan i predsjedniku Ivi Josipoviću."

Komentariši