Uniforma.

Ako postoji Marfijev zakon, koji pociva na principu da ce sve sto moze poci naopako, poci naopako, po istom principu mozemo tvrditi da nema sretne zemlje ciji se predsjednik pojavljuje u uniformi.

Naravnoucenije, ako neka drzava nije u ratu a njen se predsjednik pojavljuje u uniformi, to ne moze biti sretna zemlja.
Imamo mnogo primjera za ovu tvrdnju od: Fidela Castra, Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Kim Jong-Ila i naravno Josipa Broza, a mogli smo nabrojati jos mnogo licnosti sto iz dalje sto iz blize historije a i sadasnjosti, i uvijek se potvrdi pravilo o nesretnim zemljama ciji su predsjednici u uniformi i uz to su obicno i dozivotni predsjednici.

Pitanje je, zasto se Josip Broz pojavljuje u uniformi i nakon 20, 30 godina od kako je rat zavrsen?
Odgovor je jednostavan, zato sto rat nikada nije zavrsen i ne moze biti zavrsen za takve ideologije. Jer ako je rat zavrsen, onda je sloboda, demokratija, zasto uniforme?

Kada se Tito pojavljivao u uniformi, on nam je porucivao da rat nije zavrsen i da je on zakon, da ne ocekujemo demokratiju i ljudske slobode od osobe u uniformi i da dobrovoljno ili silom prihvatimo diktaturu koja je navodno u nasem interesu, jer smo u ratu, uvijek smo u ratu.

Mislim da je strategija uniforme dobra strategija, jer, ko normalan moze ocekivati bilo kakavu demokratiju i slobodu od predsjednika u uniformi?!

Koji to narod moze praviti sretno drustvo ako mu je predsjednik vojno lice?
Kakve slobode ocekivati od vojnog lica?!

Da sutimo i trpimo bila je sloboda koju smo imali.

4 komentara

  1. Ma joj tebe, u Titino vrijeme je sve bilo idealno. Nisi samo smio spominjati Boga, nego se Titi klanjati i ustajati na noge i sve je bilo super. Nisi smio “galamiti” protiv korupcije, jer ti Tito da platu i stan bez balkona na 30. spratu i ti sutis… Mah…, a kao sve je bilo uredu… Ma kako da nije…

  2. I moralo se cuvati “brastvo i jedinstvo” kao zjenica oka..
    Znamo kako je zavrsilo “brastvo i jedinstvo” i cini se da su oni koji su cuvali tu famoznu “zjenicu oka” bili najveci slijepci..

    A tebi niko nije kriv sto nisi bila neko vojno lice pa da dobijes luksuzan stan u nekom elitnom djelu grada:-)

  3. Predsjednik ne treba imat maršalsku munduru vazda kad se obraća narodu..ccc

    Lahko je tebi sad pisat Titi iza leđa…da si ovo u njegov vakat napiso modar bi osvano i dobio najmanje 3-4 godine murije.

Komentariši