Slozna braca, cetnik i partizan.

Dva rođena brata Milićevića sa Rudnika, osamdesetogodišnjak Aleksandar zvani Leko i dvije godine stariji Radenko bili su tokom Drugog svjetskog rata pod različitim barjacima.

Leko se stavio pod crveni barjak Tita i partije, dok je Radenko vojevao pod komandom đenerala Draže. Ali oni žive u slozi, nikada jedan drugom ružnu riječ nisu rekli, iako su bili na suprotstavljenim stranama.

Radenko živi u centru varošice Rudnik, Leko je ostao u porodičnoj kući u zaseoku Zvezda, pet kilometara od naselja. Da li je Leko baš zbog naziva zaseoka tu rješio da živi – ne otkriva za novine.

– Smrt fašizmu – pozdravlja Leko novinare i brata Radenka, sa sve pesnicom na desnoj slepoočnici.

– Za kralja i otadžbinu – otpozdravlja Radenko, posle čega se braća izljubiše, onako srpski, tri puta.

.

6 komentara

  1. Nista novo u ratu :). I ne samo kod nas na brdovitom Balkanu.

    U Burmi, Kareni vode rat protiv Burmanskih generala vec preko 60 godina (KNU – Karen National Union). Generali se napokon dovijali pa poveli staru taktiku “zavadi pa vladaj”, te podrzali stvaranje DKBA – Democratic Karen Budhist Army. Od tada, KNU i DKBA su zakleti neprijatelji, ubijaju se, pale sela jedni drugima… A zene i djeca su im u Mae La kampu u Tajlandu (na samoj granici) i tu se nerjetko zaracena braca, zetovi, ocevi i sinovi srecu, dijele porodicne tuge i radosti, pojedu koje jelo zajedno, a onda uprte vrecu brasna na ledja i svako svojim putem.

    A da ne pricamo o braci, ocevima, sinovima i rodjacima u Afganistanu i Pakistanu (ovdje pominjem samo one zemlje gdje sam bila i sta sam vidjela) gdje je jedan brat u drzavnoj vojsci ili policiji a drugi u Talibanima.

    A krv nije voda.

Komentariši