Srebrenica

Genocid u Srebrenici se desio u julu 1995. godine. Nakon Drugog svjetskog rata to je najveci masakr koji se desio na tlu Europe u kojem je na najbrutalniji nacin pobijeno preko 8000 ljudi. Sam cin genocida u Srebrenici se generalno smatra najuzasnijim dogadjajem u savremenoj europskoj historiji.

Medjunarodni krivicni sud za bivsu Jugoslaviju je izmedju ostalog donio pravosnaznu presudu u kojoj se masakr u Srebrenici kvalifikuje kao cin genocida.
2005. godine americki Predstavnicki dom je gotovo jednoglasno (jedan glas protiv) usvojio rezoluciju o Srebrenici i na taj nacin obiljezio desetogodisnjicu genocida u Srebrenici.
Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009.godine, 11.07. je proglasen europskim danom sjecanja na zrtve genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici je pocinila Vojska Republike Srpske potpomognuta paravojnim formacijama pod kontrolom Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.

Ovo gore napisano su surove i nepobitne historijske cinjenice.

Medjutim, i pored neospornih cinjenica mnogi svjesno a mnogi i nesvjesno, pokusavaju sam cin genocida da omalovaze, minimiziraju, razvodne i predstave u drugacijem smislu od onog stvarnog, a neki tvrde da se genocid i nije desio, kao sto je to slucaj sa cjelokupnim politickim rukovodstvom RS-a.
 
Zasto to rade?

Velikosrpski politicari su svjesni da je genocid u Srebrenici njihova omca oko vrata koja treba svakim danom sve vise da ih steze i napokon ubije sve mogucnosti otcjepljenja i secesije jednog dijela Bosne i Hercegovine.
Svjesni su da je nemoguce odvojiti i zadrzati dio na kojem je pocinjen genocid i zato se tako zestoko protive terminu genocid, pokusavajuci na sve nacine revizionizma da diskvalifikuju, obezvrijede, izjednace ono sto se ni sa cin ne da izjednjaciti.

Velikosrbi su svjesni, a da li smo mi svjesni?

Da li znamo koliko je uistinu velika Srebrenica i njen znacaj?
Da li znamo da se kljucevi Bosne i Hercegovine nalaze upravo u Srebrenici?
Da li znamo da je nas odnos prema Srebrenici nas odnos prema buducoj Bosni i Hercegovini?

Odgovornost za genocid u Srebrenici snosi i UN, odgovorna je cjelokupna medjunarodna zajednica, holadski bataljon, odgovorni smo i mi, mogli smo vise uciniti, odgovoran sam i ja a i ti…
Mozemo mi o svemu razgovarati i iz tih razgovora izvlaciti zakljucke i pouke, ali moramo znati da je prvenstveno odgovoran pocinitelj genocida i svu nasu snagu moramo usmjeriti na pocinitelja.
Ne smijemo dozvoliti da preovladaju price o onima koji su mogli pomoci a nisu i tako na indirektan nacin aboliramo pocinitelja genocida i nasu snagu rasipamo omogucujuci pociniteljima da ostanu nekaznjeni i zadovoljni nasom blagom reakcijom planiraju buduci genocid.

Kada danas pricamo o Holokaustu niko ne pomene pasivan odnos Europe i gotovo ravnodusnost Engleske i Francuske na pocetna fasisticka orgijanja.
Niko ne pomisli na britanskog premijera i njegovo mahanje papirom na kojem su stajala mrtva slova. Kada pomenemo Holokaust niko se ne sjeti da su za vrijeme Varsavskog geta i progona Jevreja Njemacka i Rusija bili saveznici i da Rusija nista nije ucina da sprijeci genocid koji je bio u toku. Kada danas pricamo o Holokaustu niko se ne sjeti bogatih Jevreja koji su izbjegli u Ameriku i ostavili svoje sunarodnike bez da im na bilo koji nacin pomognu.
Niko se ne sjeti ni Amerike i ne osude je sto se vrlo kasno ukljucila u Drugi svjetski rat i time bila odgovorna za ogroman broj vec stradalih Jevreja.

Kada danas pomenemo Holokaust znamo odmah ko je to pocinio a to i jest najvaznije. Jer sankcije prvenstveno treba da snosi pocinitelj.

Tako i mi svi kada spomenemo Srebrenicu prioritetno treba odmah da znamo ko je pocinio taj uzasni genocid, najveci masakar kojeg je Europa vidjela nakon Drgog rata.
I prioritetno sankcije za cin genocida mora snositi pocinitelj.

Nasi neprijatelji, neprijatelji Bosne i Hercegovine, pokusavace na razne nacine, propagandnim ratom i obmanama negirati genocid, nasu paznju usmjeravati na drugu stranu, dezavuisati, lagati, razvlaciti pamet..
Ne smijemo dozvoliti ni na tren da zaboravimo na agresora, na stvarnog pocinioca genocida, jer sve suprotno od toga je njegov uspjeh a nas poraz.

Srebrenica nikada vise ne smije da se ponovi, a imali smo mi i prije “Srebrenica“ ali nas odnos prema njima je doveo i do ove iz 1995. godine.

Koliko god mi vise budemo pricali nasoj djeci o Srebrenici, time ce nas naprijatelj biti manji.
Koliko god Srebrenica nama bude velika toliko ce nam neprijatelj biti mal.

Nasi politicari moraju napokon na pravi nacin da shvate znacaj Srebrenice. Moraju prezivjelim Srebrenicanima obezbjediti dostajanstven zivot, moraju intenzivno raditi na masovnom povratku, zaposljavanju. Moraju na poseban nacin da vode brigu o penzionerima. Nasi politicari moraju da znaju da se u Srebrenici desio genocid 1995. godine ali da se bitka za Srebrenicu jos vodi.

Kljucevi Bosne i Hercegovine leze u Srebrenici, i ti kljucevi su u nasim rukama.

Zaista nas odnos prema Srebrenici je nas odnos prema buducoj Bosni i Hercegovini.

.

7 komentara

 1. Potpisujem!
  Pa ako treba i stotinu puta ponoviti ko je to učinio, ponovimo, bar nam to niko ne brani.Neka se zna i neka kako kažeš to bude ideolozima i egzekutorima omča koju sebi staviše oko vrata koja će ih kad tad stisnuti i to kad skoro pa zaborave da im je o vratu te tako sami sebi presude. “Kada je pravda spora i neučinkovita, ljudsko srce sklono je ka grijehu!”
  hn.

 2. Slazem se ali ne u potpunosti.
  Dakako da je najbitnije znati i ponavljati ko je zlo ucinio, ali mislim da je jednako bitno i pricati o tome ko je zlo dozvolio, ko je mogao a nije htio da sprijeci.
  Ovo je bitno ne samo zbog same Srebrenice, nego zbogsvih mogucih buducih Srebrenica. Pogledaj Siriju danas? Pogledaj zaklane zene i djecu, spaljena tijela neduznih civila u garistima njihovih domova… Pogledaj i reci da ovo sto se desava u Siriji nije strasno koliko iono sto se desavalo u Srebrenici. Mozda ne u brojkama, ali definitivno u djelima.
  Da, treba znati ko to cini. Ali zar nije bitnije znati ko to ravnodusno posmatra a ne cini nista, ama bas nista, da to sprijeci. A moglo se sprijeciti. Jednako kako se mogla sprijeciti i Srebrenica.

 3. @hajjenezir
  Nikada nije dovoljno ponavljati da je; Genocid u Srebrenici pocinila Vojska Republike Srpske potpomognuta paravojnim formacijama pod kontrolom Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.
  Pojam vojske Republike Srpske i paravojne formacije pod kontrolom Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije mi mozemo znatno prosiriti i detaljno obrazloziti o kome se sve tu radi ali pametnom je i ovo dosta da zna ko su pocinioci najveceg zlocina nakon Drugog svjetskog rata, da zna ko je pocinio genocid u Srebrenici 1995.

  Svako dobro ti zelim.

 4. @kurtizMama
  Kao po obicaju, ti i ja se dobro slazemo, ali ne u potpunosti:-)
  Dakle, moj post je bio o Srebrenici i o tome da nasu snagu ne treba da rasipamo kao zlatno klasje vec trebamo da smo u snopu, zbijeni i jaki, da u svakom momentu znamo ko je pocinio taj uzasni genocid, da mozemo identifikovati zlocinca i oduprijeti se svakom novom mogucem takvom pokusaju.

  I dok ja pisem o Srebrenici, ti nam govoris o Siriji, a neko drugi ce o Ruandi, pa ce neko treci o Crvenim Kmerima, Talibanima ili Sjevernoj Koreji..
  Zasto ne spomenuti i Irak? Ili ugrozenu vrstu polarne lisice, mrkog medvjeda ili sibirskog tigra?

  Takvom pricom mi ni na kakav nacin ne pomazemo Srebrenici, vec joj odmazemo i globalizujemo stavljajuci je u svjetske okvire postajemo neutralni i dakako da takvom pricom zaboravljamo na pocinioce genocida u Srebrenici, a to nam nije namjera, cak naprotiv, potenciram na tome da nasu paznju moramo usmjeriti i moramo znati ko je pocinio genocid u Srebrenici da se takvo sto nikada vise ne ponovi.

  Zestoko osudjujem uzasne zlocine koji se desavaju u Siriji, suosjecam sa Sirijskim narodom, ali vise od toga ne mogu da ucinim, a ni ti vise od toga ne mozes da ucinis, dok je situacija sa Srebrenicom dosta drugacija, tu mogu puno vise da ucinim, licno mogu da branim svaki moguci takav ponovljeni pokusaj. I ne samo ja, vec dosta nas mozemo da se suprostavimo svakom novom takavom pokusaju, ali prije toga moramo znati odakle nam zlo prijeti i kako da se tom zlu odupremo.

  Srebrenica je nesto licno, nesto sto je moje i sto je nase, tu je nemoguce biti neutralan i nemoguce je to uporedjivati sa bilo cim. Mislim, moguce je, ali onda se odricemo Srebrenice i stavljamo je u kontekst opcih pojmova gdje se gubi sustina, a meni bas do sustine stalo.

  Ako tebi @kurtizMama neko opljacka kuci, da ne govorim losije stvari jos da uradi, vec samo opljacka, a ja ti onda kazem da je opljackana i kuca u Temisvaru, da je oljackana i u Gostivaru, da je u Segedinu opljackana i zapaljena, da je na desetine kuca taj dan opljackano, tebi od te spoznaje nece biti lakse, niti ces svoju kucu bolje zastititi da vise ne bude opljackana. Moras znati ko je opljackao tvoju kucu da bi se znala zastititi. Mozes ti zaliti i suosjecati sa drugim opljackanim kucama, ali te druge kuce ne mozes zastiti ni na kakav nacin, dok svoju kucu mozes zastititi…

  Srebrenica je moja kuca. Srebrenica bi trebalo da je kuca svih nas.

 5. @kurtizMama
  “Da, treba znati ko to cini. Ali zar nije bitnije znati ko to ravnodusno posmatra a ne cini nista, ama bas nista, da to sprijeci”

  Haram bilo onom ko je mogao na bilo kakav nacin da sprijeci a nije to ucinio, to je sve sto u narodu mozemo da kazemo za takve, ali nije bitnije znati one koji nisu nista ucinili od onih koji su pocinili genocid.

  To je abolicija i umanjivanje krivice stvarnih pocinitelja genocida.
  Ne moze se kazniti za ne cinjenje dok pocinioce mozemo kazniti.

  Kriticki i sa oprezom se mozemo odnositi prema svakom, ali proritet mora biti usmjeren na pocinioce genocida. Pocinioci genocida su zlocinci, osnovni i glavni razlog zasto se genocid desio, sve ostalo moze biti samo iza njih, a nikad u prvom planu.

 6. Ma jesu pocinioci genocida zlocinci, osnovni i glavni razlog. Medjutim, generalizirajuci, genocid je Zlo. A Zlo ce uvijek postojati i uvijek ce biti onih kojih cine Zlo. I cinice ga sve dok postoje 2 faktora: (1) zrtva kao subjekt nad kojim se vrsi cin Zla, (2) sile koje mogu zaustaviti Zlo ali to ne cine.
  Ko je krivlji za sudbinu Srebrenice? Srbi koji su imali namjeru pociniti genocid (a moglo ih se sprijeciti, i pocinili su ga samo zato sto niko nije digao ruku da ih sprijeci), ili recimo Ujedinjene Nacije koje su trebale i mogle sprijeciti genocid ali nisu (htjeli… smjeli… umjeli…?)?

  Naravno da kaznjavanje pocinioca genocida treba biti prioritet. No umanjivati krivicu onih koji su ga mogli sprijeciti je takodjer neoprostivo!

  Siriju sam povukla kao paralelu. I grijesis… Nije Srebrenica vise bitna ako se samo Ona spominje, niti je manje bitna ako se spomene sa drugim genocidima. Mislim da time postaje jos vise bitnija, jaca, znacajnija. Nije to “razvodnjavanje”, nego bas naprotiv. Pomenuh Siriju jer se pokolj 250 neduznih civila desio jucer. Ali mogla sam, recimo, pomenuti Palestinu. Nije to razvodnjavanje Srebrenice.

 7. Ne mogu se nikako sloziti sa tobom, ne razumijem da su tebi UN krivlje od Srba koji su pocinili genocid!?
  Ne razumijem da ne cinjenje i pasivnost smatras tezim zlocinom od samog cina zlocina-genocida.

  Sta su UN? Kakav je to aparat i kako funkcionise? Optuzivati neki birokratski aparat je besmisleno i nista se time ne moze postici, to je lajanje na mjesec, dok sa druge strane imamo tacna imena i prezimena, imamo fotografije, snimke, svjedoke, tacno znamo ko je pocinio genocid i ne moze niko ni na kakav nacin biti vise kriv od samih pocinitelja genocida.

  Ako mi budemo optuzivali UN onda mozemo potrositi cijeli zivot da promjenimo tu organizaciju i da se opet nista ne promjeni, i mozemo se samo nadati da li ce nam pomoci ili ne. Ali ako mi znamo i svjesni smo ko je stvarni pocinitelj genocida i nasu paznju usmjerimo na tog neprijatelja onda cemo sami moci da se odbranimo i sprijecimo svaki buduci genocid.

  Koga su to UN do sada spasile?? Tu organizaciju mozemo smatrati kao neku humanitarnu a sami se moramo znati i moci braniti.

  Eto vidis, u proslim komentarima si zaboravila spomenuti Palestinu, a i pored Palestine sigurno si nekoga jos zaboravila.
  Kada tako uopceno pricama desi se da nekoga i zaboravimo, tako se moze desiti i da Srebrenicu zaboravimo kada pricamo uopceno, a meni nije namjera nikako da se Srebrenica zaboravi…

  Znas sta, cini mi se da ti nisi nesto posebno vezana za Srebrenicu, ti si vise globalista i humanitarni radnik pa te brinu svi problemi svijeta, ne praveci razliku da li je to Srebrenica, Palestina ili Sirija.

  Moram ti reci da mi postajes pomalo naporna kada mi pominjes stalno neke druge drzave i probleme na moj post koji govori iskljucivo o Srebrenici.
  Dakle, pisem o Srebrenici i ocekujem od tebe da mi kazes nesto na tu temu, a teme Sirije, Palestine, i sta ti ja znam cega ne obradjivacemo u drugim postovima druge prilike.

  Dakle ja pricam o Srebrenici a ti o ostatku svijeta, zar to nije razvodnjavanje.
  Ja ti pricam o casi vode a ti meni o moru. Od mora ne vidis casu vode. Pored tog mora mozes ostati zedna one case vode o kojoj sam ja pisao…

Komentariši