Jabuka

Da Ii ste nekada vidjeli crva u jabuci? Ako niste, onda ste bar vidjeli neku ilustraciju crva u jabuci.
Jabuke se sve cesce posipaju pesticidima i drugim kemikalijama vrlo stetnim po nase zdravlje tako da covjek vise nije siguran da li jesti jabuke ili ne.

U Bosni se najvise alkohola proizvede bas na bazi jabuka a taj isti alkohol bude uzrocnik raznih tuca, saobracajnih nesreca i drugih nereda sa fatalnim posljedicama. Ima li veceg smrada i gorceg okusa od jabukovog sirceta?
Sve zle vjestice kada zele da otruju bilo koju Snjeguljicu, otrov obavezno kriju u jabukama a prica se da je i "zabranjeno voce" koje je Hava kusala, ustvari bila jabuka.

Dakle, od jabuke je sve pocelo.

Mozemo mi ovdje jabuke optuzivati za jos mnogo stosta i proklinjati simbol zagrizene jabuke kada nam cikne displej novog telefona, mozemo mrziti uglancane i natprirodne jabuke tretirane pesticidima ili gnusati se prepunih buradi jabuka koje se kisele da postanu alkohol.

Po svojoj prirodi jabuka je najmanje kriva za negativan kontekst u koji je mozemo dovesti. Ako bismo trazili karakter jabuke nasli bi ga u dobrocudnosti i pitomosti, bezazlenosti i zahvalnosti. Bit jabuke je u njenoj ljepoti i zdravlju a ona takva doista i jest.

Sve negativnosti i svi nusprodukti u kojima  zdrobimo, sameljemo jabuku, su proizvod covjeka i njegovih slabosti a ne jabuke.
Jabuka je nevina od svog nastanka i suludo je bilo kakvu krivicu traziti u njoj samoj, njenoj formi i sustini.

Covjek voli zamjenu teza i licno opravdanje losih postupaka uvijek trazi u nekom ili necemu drugom do u samom sebi. A u samom sebi covjek moze da nadje odgovore na sva pitanja i spoznaju da je jedina krivica u njemu za sve ono sto ne razumije.

14 komentara

  1. Svakodnevno jedem jabuke koje nisu tretirane pesticidima, to je u Bosni bar moguće, ali nikada nisam o njima razmišljala na ovaj način.

    Ufurat ću se u novo posmatranje okoline, prirode i društva.

    Hvala na doprinosu općoj atmosferi na blogu. Ravnoteža je bitna. 🙂

  2. ma da je doci do pesticida za tog crva u insanu :))

    nego, ja se takodje zaklinjem u zdravu hranu, ali kad sam neki dan nabrala maline, onako dobre , krupne i ukusne, hjela ih sutradan jesti , imala sam sta i da vidim , ahahahh .. ostatk se zvizduce

    sad iz inata necu da kupim u ducanu one spricane, jer imam kuci toliko tih zdravih, ali objesi ga, nece mi niz niz grlo, ni s'glave 🙂

  3. @Lovica
    Moj je post simbolican i htio sam pokazati da i bezazlenu jabuku mozemo dovesti u negativan kontekst i od nje stvoriti neprijatelja ako treba 🙂
    Ljudi su cesto skloni tome da vlastite krivice i nerazumijevanje pripisuju nekome ili necemu drugom, uvijek pravdajuci sebe i onda kada je jedina krivnja na njima za nered koji cine.

    @redchemistry
    Dobro dosla na moj blog, pozdravljam te 🙂

    @Ajni_
    Mozda i postoje “pesticidi” za crve u insanu, samo se nesto slabo koriste 🙂

  4. otrgnu mi se sad jos jedna misao:
    I crv bira ono što je slatko,ispija je i do nje vehlu pravi(ako uspije).
    Do jabuke je, onakav si sa kim se poistovjetiš..

    “Ti znaš da bijah nevin poput rose(rumena,slatka jabuka)
    I poput lijera u proljeću ranom;
    Al’ ljudi(crvi), med što pod jezikom nose,
    Otrov mi dadoše u bokalu p'janom,
    Mada sam bio nevin poput rose.”

  5. Jabuka moze da bude sve sto pozelim,od nje mogu napraviti poslastica(jabukovacu),mogu da napravim sok,mogu da je opipam svjezu osjetim njnu glatku kozu,sortiram u gajbe i cuvam za studeni,a opet da me sve to asocira na insane.Moze mi cak posluziti i da tepam voljenom bicu da je rumen ko jabuka,jabuka moze biti puno vise od jednog griza:)
    Inace ne volim se nadmudrivat ,ja pocesto izlijem misao onako kako na prvu dozivim.
    Mene je asociralo na ovo:Insani su jabuke,crvi su insanske osobine,uvijek mozemo birati sa kim cemo biti u istoj gajbi.Da bi bio lijek ,moras od sebe krenuti.Samo rodjenjem sam bila bezgrijesna,ostalo se u hodu nakupilo.Eto tako ja dozivih.

Komentariši