Ljubav u doba corone

Još od Homera pa do današnjih dana, kroz pisanu i usmenu predaju, uvijek su žene bile te koje su čekale svoje muškarce.

Svi smo mi već negdje čuli poznate stihove gdje vojnik sa dalekog fronta piše svojoj dragoj da ga čeka, i da će on sigurno doći, kao što smo čuli i za Bibu iz Mostara, koja bol boluje nikom ne kazuje. Fatma koja čeka dragog iz Stambola sa žutim dunjama je općepoznata.

Penelopa I Hasanaginica su isto žene koje su čekale svoje muškarce, i bezbroj je primjera gdje velike ljubavi budu iskušane na način da žena čeka svog muškarca.

A muškarac obično bude u ratu, izgnanstvu ili zatočeništvu. Bude na poslovnom putu ili nekoj drugoj neodloženoj obavezi koja ga udalji od njegove voljene.

Malo je poznato ili gotovo nikako, da postoje i muškarci koji čekaju svoje žene, odnosno da postoje žene koje čekaju njihovi muškarci.

Markes je jedan od izuzetaka koji je u svom velikom djelu opisao muškarca koji čeka svoju ženu, i to je čeka više nego duplo vremena koliko je Penelopa čekala svog Odiseja.

Možemo slobodno reći da Markesov junak čeka svoju ženu doživotno. Ne znam da li svi muškarci čekaju svoje žene doživotno ali znam da to rade dosta tiše i bez želje da to zna bilo ko osim njih.

Tako drage moje, koje ovo sad citate, u svojim toplim dokoljenkama, bez šminke, i sa razmišljanjima da li kosu da operete još danas ili pak ostavite za sutra, trebate znati da negdje postoji neki muškarac koji čeka upravo vas takve kakve jeste.

Vi to ne znate i obično toga niste ni svjesne.

Neke od vas to nikada neće ni saznati i možda je i bolje tako za oboje, jer ko zna kakva se mudrost krije u tome da neke ljubavi ostanu vječno da se čekaju.

13 komentara

  1. Dubok komentar za razmišljanje 😊 Biti ničiji i biti svačiji, u čemu je razlika? Ako je nesto svačije onda je i ničije 😊 Odustajem od daljeg mudrovanja i prihvatam tvoj opis svojih ljudi kao nicijih, valjda je to ta cijena koja se placa za biti svoj.

   Dopada mi se tvoj komentar, i toliko mi je…nepredvidjen

   1. Ako je nešto svačije, onda je i ničije [2]

    Potpisujem, ali to samo večeras pošto je nedjelja i zato što sam bez šminke i u najdužim mogućim zimskim pamučnim gaćama tako da se nema smisla svađati u ove sitne sate i još u ovakvom izdanju, sama sebi djelujem neozbiljno.

    1. Dobar pokušaj, zaista prvi puta čujem da se neko vadi na duge zimske gaće, originalna izvlaka 😊 Zbog nedjelje i sitnih sati imaš povlastice 😊 Ipak, ne preporučujem ti svadje i teške rasprave sa mnom, jer tada ti ni najduže zimske gaće neće biti od pomoći 😊

Komentariši