Žene

Kad je rat muškarac ide da ubije a žena ide da rani tamo gdje najviše boli.

Pisao bih o ženama ali sam sve manje siguran jer što ih više poznajem čini mi se da ih sve manje znam.

23 komentara

 1. Pitam se zna li o ženama više onaj koji se čitav jedan život trudio da upozna jednu, najčešće, vlastitu ženu (pa na osnovu toga izveo generički zaključak o ženama općeniko) ili onaj koji je upznavao puno žena trudeći se da shvati šta im je svima zajedničko…

  1. Interesantno pitanje, i možemo se sigurno složiti da od zavisnosti analize ovaj prvi zna o ženama više.
   Ali žene su čitav jedan spektar tako da poznavajuci jednu ženu taj prvi nije relevantan kao poznavalac žena, tako da žene bolje poznaje onaj koji je upoznao puno žena.

    1. Oboje, niti je on relevantan niti je ona relevantna da na osnovu nje kao jedinke donosimo neki generalan zaključak o ženama. Jer žena može biti i prostitutka a da je neko voli najviše na svijetu, da je on upozna do srži, ali on kao takav nije reprezentativan kao poznavalac zena.

     1. Znači li to, onda, da ne postoji nešto što se zove reprezentativan primjerak npr. u ovom slučaju količina prostitutki na osnovu koje bi se upznale SVE prostitutke kao određeni “tip” žene?

     2. Problem nastane kad saznaš da su i sve prostitutke različite na svoj način mada sve imaju i dosta zajedničkog.
      Ne postoji reprezentativan tip zene, to nije moguće odrediti. Teško je odrediti reprezentativan tip krompira, tikve, a reprezentativan tip žene ne postoji. To se radi na silu, kao kad se bira Mis svijeta, svi znamo da odabrana niti je najljepša niti najpametnija, odabrana je i trebala bi da bude kao neki reprezentant a znamo da takva ne može prezentovati žene i njihovu suštinu. Valjda znamo.

  1. Možemo, ako bi smo pričali o mačkama ili visibabama 😊
   Zamisli sada neku ženu koja bi tebe reprezentovala, bilo bi ti smiješno, i na prvu bi vidjela koliko se razlikujete. Žena moze jedino samu sebe prezentovati, i zato je poznavanje žena kompleksan i zahtjevan problem, pa kažem da sto ih vise poznajem sve ih manje znam 😊

 2. Dosad nisam upoznala nijednu visibabu, a što se mačaka tiče, što više mačaka upoznajem, općenito znam više o mačkama kao vrsti, ali to znanje mi je neprimjenjivo baš na svaku mačku. To ne znači da o njoj manje znam, već samo da neću povećati svoje znanje o određenoj mački poznavanjem velikog broja mačaka.

   1. Nisam onako kako ih neki znalac-botaničar poznaje jer su mi sve iste, ali da njemu kažeš da postoji reprezentativan primjerak, pokazao bi ti među svima razliku jer je njemu svaka posebna. Kao tebi žene, a meni mačke.

    Niki, nisam nešto bila horna da mi se kvari taj post.

     1. Ja to vidim ovako: u svemu postoji reprezentativan primjerak na osnovu kojeg se generira neko opće pravilo u smislu pripadnosti vrsti, biljnoj, životinjskoj, ljudskoj sa svojim podvrstama, npr. spolnoj. Svaki od tih reprezentativnih primjeraka ima i neke svoje individualne osobine koje ga čine jedinstvenim / originalnim / autentičnim. Ono na šta sam, zapravo, imala komentar, a artikulisat ću ga u poentu jeste da svako od tih pravila ima svoje izuzetke. Ne dozvoli da ti jedan-dva izuzetka poljuljajh cijelo pravilo tj. općenit mehanizam djelovanja određene vrste (konkretno u postu: način na koji se muškarci i žene ponašaju u ratu), već pokušaj da mehanizam djelovanja posmatraš kao odstupanje od pravila (većina žena će udariti tamo gdje najviše boli, ali neka neće, možda će se ponašati kao muškarac: ali ona ne negira, već potvrđuje pravilo). Ne dovodi u pitanje svoje znanje o ženama zbog atipičnih ženskih primjeraka, samo ih uzmi u obzir kao izuzetke od općeg pravila.

     2. U svemu postoji reprezentativan primjerak, ali ko određuje tu reprezentaciju?
      To bi trebao odrediti neko ko u potpunosti poznaje materiju. Kako da ti odrediš reprezentativnu visibabu kad su za tebe sve iste, I koju god da odabereš može biti reprezentativna, sve iste. Znaš ono kad ženske često kažu da su svi muškarci isti😊 to ili je previše iskustva ili totalno nepoznavanje materije 😊
      Moje poznavanje žena je oskudno, iznenade me kad se najmanje nadam😊 Sto opet izgleda kao apsurd, jer sto ih vise upoznajem svjestan sam da ih manje znam, shvatajući koliko je veliko polje pojma žena.
      Ovo što mi na kraju komentara savjetujes je ono što i činim, ne dovodim u sumnju svoje skromno znanje o ženama zbog atipičnih primjera.

 3. Sve što ženi treba je da je pored nje neko u čiju snagu ( višeznačno ovdje jer snaga je kako koja žena voli: fizičku, mentalnu, finansijsku…) ona ne sumnja. Svi problemi nastanu kad žena kod partnera vidi tu neku vrstu nesigurnosti, a gdje njoj treba da je sigurna, i onda ona u nju, dobro si primijetio, stalno kao nekim štapom dirka i testira je.
  Muškarcu treba žena koja ga neće vidjeti kao slabića. Tako da, nema tu puno vrsta, samo su dvije, fazon je samo da se nađu miškarci sa snagom kojoj žena vjeruje a da ostale slabosti ne vidi jer joj nisu važne. Tako nikad o njemu neće misliti da je slab a on će je voljeti jer ga ona gleda kao da je muškarac, sa velikim M. 🙂

  1. Ah, kako je to jednostavno i simpatično sto pričaš @mist 😊
   Ako neko ima snagu-fizičku, mentalnu, finansijsku.. Moze onda imati više žena, zašto bi se zadovoljio jednom, zar mu to ne bi bilo monotono pored sve snage, fizičke i finansijske 😊
   Muškarcu treba bas suprotno, da ga žena podrži kad padne, da vjeruje u njega i kad je bez snage i finansija, tada je najjači, tada brda valja 😊

   1. Drago mi je da si razumio šta sam htjela reći, da, žena će prepoznati snagu u muškarcu koji nema fizičku i finansijsku tj, vizuelnu, pojavnu i on će je voljeti jer ona u njemu vidi muskarca koji ( zato sam gore i rekla višeznačno ali eto svi čuju snaga, mišić, zlatan zub i auto, o tome bi se isto moglo pričati), voli kako ga ona vidi. Sa velikim M.
    S druge strane, žene koje vide finansijsku snagu, zlatne zube i auto, eh, zasto misliš da one ne vole isto kao i ove koje vole ovu drugu snagu? I zašto misliš da taj sa zlatnim zubom i autom ne voli baš kako ga ona gleda, jer je on sebi kupio snagu. Pošteno, nemam je, kupit ću je. Djeluje možda prosto i naivno, ali mislim da je to neka formulica

    1. Da, ta formulica vrlo dobro funkcioniše, posebno u današnje vrijeme, gdje se sve prodaje i kupuje. Često mi bude zao današnjih momaka koji nemaju auto niti imaju cvaju svaku noć, pa nisu ni interesantni djevojkama koje taj početni kapital stavljaju kao uslov bilo kakve veze.
     Čudna vremena, još cudniji ljudi, nesta golemo se sprema.

Komentariši