Umjesto rekapitulacije pisaću o punjenim paprikama koje mi cijeli dan ne izlaze iz glave. Čak sam danas išao u omiljeni restoran samo zbog njih, punjenih paprika.
Volim kada je odozgo, preko njih, neki quark, ne mnogo, ali dovoljno da se osjeti i neka nota svježine u bogastvu okusa.
Kada imam vremena, niko ih ne pravi bolje od mene. Možda zvuči neskromno, ali meni su moje najbolje. Tajna je u tome, što ih ne kuham, već ih zapečem u rerni, pa budu i kuhane i pečene.
Moji su za punjene paprike govorili da su filovane, a tako i ja govorim. Možda je za paprike pravilnije reći punjene, ali su filovane meni nekako prisnije, da ne kažem intimnije. Punjene mi djeluju više službeno, dok su mi filovane, nekako kao moje, vlastite.
Za sreću je nekad dovoljno, samo malo prisnosti, malo intime i nešto što doživiš kao svoje.
Futrovane paprike, one sa rižom i mljevenim, kuhane u sosu ne pravi niko bolje nego ja.
One futrovane paprike sa sjeckanih krompirom iz rerne ne pravi isto niko bolje nego ja plus paprike su skupe😁Mislim na ove iz rerne danima, ali ih ne pravim, jer mi se jedu ove kuhane, ali njih ne mogu da napravim, jer nemam onih naših žutih bosanskih.Tako da🤷🏻♀️peh za mene, sreća za druge koji će jesti ovih dana te paprike, ali peh i za njih, jer neće biti pravljene po mom🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Kad ih nazoveš futrovane onda moraš s njima baš baš blizak da budeš, da šta ne zamjere🤣
Ove s krompirom možda i praviš bolje, za ostale nemaš šanse🤣
Samo ti razmišljaj o paprikama, možda ti se želje i ostvare 😊
Ovo futrovane i “paprike su skupe” su bili neki stari fazoni koji su zauvijek ostali u mom riječniku🙂pa kad se pomenu paprike sjetim se🙋🏻♀️
Mogu ti reći da u Deutschlandu nisi ni jeftine paprike, znaš i sama.
Ma nisu, sve je skupo, al hajd ne jedu se često, a pogotovo ne kod svakoga😆
😊
Ma, sve to zavisi i od paprika! Ako se među njima nađe neka somborka, pa bilo da si je filovao ili punio, intima ti je zagarantovana,😁 uzme ti i srce i dušu onom svojom paklenom ljutinom 😊
Ne znam za te somborke, meni ove moje Bosanke tamam, i ne bih da ih mijenjam ni za šta na svijetu 😊
Vala da znaš da su i meni najdraže domaće. Evo kontam baš da malo ovog proljeća posadim u baštu bar koju. 😊Samo moram skontati uz koju biljku tačno da je posadim, jer ima nešto u tome da odredjena kultura dobro uspijeva uz odredjenu 😊
Siguran sam da ćeš skontati, a ja ti želim puno uspjeha 😊
Ništa nije nemoguće uz google😊
Hvala.😊
P i P, paprika uz patlidžan, veli ti dijete sa sela rikice😌 🙋🏻♀️
Zar kod nas uopće može da raste patlidžan? Ja mislila samo u Hercegovini i tako tim toplijim krajevima. 🤔
Kako ne može, uvijek rodi.Prije rata, a i sad, vidjela kod tetke.Treba samo fino sunčano mjesto.
Šteta što mi bašta nije veća jer baš volim pohovani patlidžan.
Ma, ništa ima Bingo 😊
Gdje rastu paprike u 4.mjesecu?
A kod nas je sve to filovano, punjeno, znači zimi sarma, japrak cijele godine, a ljeti punjene paprike
Laik sam ti za poljoprivredu i neman pojma kad se šta sije a kad sazrijeva😊
Svo to povrća koje se filuje faširanim mesom kod nas se naziva dolma, a mislim da samo sogan dolma u svom nazivu sadrži i to dolma.
Izdvojio bih bamiju-bamja-bamnja i japrak, koji su za mene filigranske dolme i potrebno je biti kulinarski velemajstor da se naprave baš onako kako treba 😊
Bamiju nisam nikad jela, valjalo bi to nekad probat..iako sam je vidjela onako sirovu i nisam.očarana na šta to sliči
Valjalo bi i sogan dolmu probat nekad, to je ono s lukom, zar ne? Da ne googlam sad..
Sogan dolma jest sa lukom, i mogla bi je i sama napraviti, nije teško.
Dok je bamnja puno zahtjevnija, pravi se u posebnim prilikama, treba puno vremena i strpljenja. Samo rijetki se usude da je prave i samo rijetki uspiju da je naprave onako kako treba 😊
Od svih tih dolmi japrak mi je najdraži 😊
Čitam komentare i podsmjehujem se… Nemate VI pojma kakve filovane paprike (pola meso pola krompir – rerna) JA pravim…
I pri tom se ne šalim 😁
Nema šta… Pozivam vas na takmičenje!
Ne priznajem krompir u filovanim paprikama, ništa pola pola, to je onda neka poluteška kategorija, filovane paprike sa Temu-a 😊
Izazove rado prihvaćam 😊
Dobrodošao u klub ljubitelja filovanih paprika 😊